O leite humano é o alimento de elección durante os seis primeiros meses da vida para todos os neno/as, incluídos os prematuros, os xemelgos e os neno/as doentes, salvo moi raras excepcións, e debería prolongarse polo menos durante todo o primeiro ano, e máis aló de devandita idade se así o desexan tanto a nai como o neno/a, tal como recolle a OMS dende o ano 1990.
Por tanto, o leite materno é o alimento natural idóneo para criar aos seres humanos e o alimento óptimo para o neno/a prematuro. Está cientificamente probado que alimentar aos neno/as prematuros con leite materno ou leite humana doada é superior a facelo con fórmulas derivadas do leite de vaca, en canto a que mellora a tolerancia dixestiva, diminúe a frecuencia de enfermidades como a enterocolite necrotizante, mellora o desenvolvemento psicomotor na primeira infancia e diminúe os factores de risco cardiovascular. O seu uso en pequenas cantidades como trófico intestinal desde as primeiras horas da vida asóciase tamén cun menor tempo de utilización de catéteres centrais, menor frecuencia de infección nosocomial e maior supervivencia.
Por todo iso, é preciso facer o esforzo necesario para que as nais dos neonatos doentes ou prematuros consigan a lactación, malia a dificultade que supón para elas ter aos seus fillos hospitalizados, e facilitar a dispoñibilidade de leite materno para os prematuros naqueles casos nos que non resulte posible acadar a lactación materna e as nais non dispoñen de leite para o seu propio fillo ou non producen suficiente volume, co fin de que poidan beneficiarse do mellor alimento para eles/as, segundo declaración da OMS.
Cando non se dispoña de leite da propia nai, o leite pasteurizado de nais donantes seleccionadas é a mellor opción para a alimentación dos neno/as, sobre todo si trátase de neno/as doentes ou de alto risco.
Beneficios esperados: